Vervolg literatuur
2016
- Bouma, Joop, "Splijtend windbeleid". In: Trouw, 12-01-2016, bijlage 'De Verdieping', blz. 8-9
- Vanderbosch, Maarten, "Molens krijgen nu de wind mee. Storm in Houten lijkt na 14 jaar te gaan liggen". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 01-11-2016, bijlage 'Utrecht', blz. 4 (Dankzij mediation is er een goed gesprek op gang gekomen tussen de gemeente Houten, Eneco en de omwonenden van de omstreden windturbines. Maatregelen ter verbetering worden komende tijd doorgevoerd: op de rotorbladen worden 'uilenveren' geschroefd die voor geluidsreductie zorgen, 's nachts draaien de turbines minder en overdag wat meer. Wie dan nog last heeft kan een bijdrage voor gevelisolatie krijgen. Daarmee zijn niet alle problemen opgelost. Houten wil overigens nog meer windturbines gaan bouwen.)
2018
- Straver, Frank, "Zo duurzaam zijn die windmolens niet". In: Trouw, 19-01-2018, blz. 3 ("Windturbines maken vergt veel metalen en mineralen. Het delven daarvan schaadt mens en milieu. Tijd voor een 'faire' molen, vindt ook de windsector zelf.")
- Straver, Frank, "Overheid moet zee indelen voor bouw van windmolens". In: Trouw, 01-02-2018, blz. 8
2019
- Straver, Frank, "Twijfels bij oorsprong metalen in windturbines". In: Trouw, 23-11-2019, blz. 6 ("Windenergie mag niet ten koste gaan van het milieu elders". Er is weinig contole op de herkomst van de grondstoffen voor de productie van windturbines. Van de grootste leveranciers van windturbines controleren er 7 helemaal niets. Bedrijven die dat wel willen, lopen vaak vast in schimmigheid bij hun leveranciers. Wat wel bekend wordt, is ernstig: vervuiling van het grondwater en andere schade bij koper- en ijzermijnen, kinderarbeid bij kobaltwinning. De Nederlandse Windenergie Associatie is tegen strenge regelgeving, zoals die in Amerika bestaat: daar is openheid over de herkomst van grondstoffen verplicht. De NWEA ziet liever 'zelfregulering'. De ontwikkelingsorganisatie ActionAid wijst erop dat er al 2 jaar over zo'n convenant gepraat wordt, maar dat dat mager en vrijblijvend lijkt te gaan worden.)
- "Huis bij windmolen is minder waard". In: Trouw, 18-12-2019, blz. 11 (In opdracht van de Tweede Kamer is door de Universiteit van Amsterdam is de relatie tussen de waarde van huizen en de nabijheid van een windturbine onderzocht. Binnen een straal van 2 kilometer van een windturbine zijn tussen 1985 en 2019 de huizen gemiddeld 2,1% minder in waarde gestegen dan soortgelijke huizen. Vooral bij grote windturbines blijkt het effect groot.)